Serious Request staat dit jaar onder de noemer ‘Laat ze niet stikken’ in het teken van hulp aan het Rode Kruis. Hulp aan kinderen met longontsteking in ontwikkelingslanden. Met het geld dat ingezameld wordt kunnen vaccinatieprogramma’s worden opgezet, medicijnen worden gekocht, en kan er voorlichting worden gegeven daar waar het zo hard nodig is.

Op tv zie ik de tussenstand van de opbrengst, en in het Glazen Huis in Breda start een jongetje, samen met zijn vader, een actie op om geld in te zamelen. Het jongetje heet Tijn, is zes jaar oud en wordt waarschijnlijk geen zeven. Hij lijdt aan een ongeneselijke vorm van kanker. Mijn moederhart breekt.

Vanaf dat moment staat Serious Request niet meer in het teken van de longontsteking van kinderen in ontwikkelingslanden, maar in het teken van Tijn, die nagels lakt voor het goede doel, ondanks zijn eigen ellende.

Ondertussen rennen in mijn huis twee jongens rond in de leeftijd van tien en twaalf jaar. Gezonde jongens. Jongens die het goed doen op school. Sporten, gamen, door elkaar heen schreeuwen en lachen. Vooral veel lachen, zorgeloos als ze zijn. Dat lachen vergaat ze even als ik ze vertel waarnaar ik kijk en ze uitleg wat er met Tijn aan de hand is, en welke actie hij op touw heeft gezet.

Ik zie serieuze koppies waarop even geen lachje te bespeuren valt. De jongste vraagt me of Tijn weet dat hij dood gaat. Ik antwoord bevestigend en kijk wat deze wetenschap met het gezonde spul op mijn bank doet. Het raakt ze. Het komt harder binnen dan mijn verhaal over de kindertjes met longontsteking in Afrika. Mijn oudste zoon staat op en zoekt in de keuken naar een flesje nagellak. Hij komt terug met knalrood.

‘Jij stort vijf euro en ik lak mam,’ zegt hij voortvarend. De lach is weer terug en tien minuten later rennen ze, met gelakte nagels, weer door het huis. Even zorgeloos als altijd.

Nederland doneert massaal. En waarom? Vanwege het oorspronkelijk doel Laat ze niet stikken? Of vanwege het verhaal achter de actie van Tijn? Ik beken dat ik gedoneerd heb vanwege dat laatste. En jij? Ik hoop dat ze dit jaar twintig miljoen ophalen.