Heb je er ook een? In de gang of in de woonkamer? Zo’n niet te missen muursticker met een catchy tekst die raakt?

No offence trouwens, je bent echt niet de enige sinds we ze voor het eerst zagen in VT-Wonen en massaal ‘Oeh, gaaf zeg’ riepen.  Twee vierkante meter die je eraan herinnert hoe het is bij jou thuis. Je mocht het eens vergeten. Boven de Riviera Maison-bank, met een raamwissertje van de Action gladgestreken teksten als:

‘In dit huis hebben we plezier, maken we fouten, zeggen we sorry, beginnen we opnieuw, worden we boos, vergeven we, geven we knuffels, horen we bij elkaar, hebben we lief’.

Heerlijk hè. Gaaf, dat ook. Eigenlijk niks mis mee als ik het weer lees. Gets…zo tricky, ik zou er bijna weer intuinen. Wat zegt zo’n sticker eigenlijk?

Happy-Family stickers noem ik ze weleens afgunstig. En in mijn geval veroorzaken ze ook jeuk, dus jeukstickers is misschien een beter woord. Ik heb ook op het punt gestaan om er een te plakken op een niet te missen, confronterende plek. Om me eraan te herinneren hoe het heurt, niet omdat het klopt.

Zo’n sticker is leuk maar laat ook een hoop weg. Niet dat we hier niet, door de bank genomen, happy zijn, maar In dit huis dekt het de lading van een dag in ieder geval niet.

Ik mis woordjes als rondslingeren, stress, en te weinig seks (maar dat heb je me een latrelatie) en ik kan nog honderd andere woorden verzinnen die van toepassing zijn.  Vul zelf maar es wat in.

Zo zijn er ook gezinnen te vinden waar ‘In dit huis sla ik mijn vrouw verrot en zuip ik te veel’ een waarheid als een koe is. En dan komt dat van sorry zeggen en die knuffel er natuurlijk achteraan (want zo gaat dat). Maar dat is lang niet zo leuk en verkoopt natuurlijk voor geen meter. Nee… in zulke gevallen kun je beter het origineel op de muur mikken, dat snap ik heus wel. Schijnsticker is ook een goed woord bedenk ik nu.

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat voor hen die de sticker wel in vol ornaat hebben hangen en dagelijks het Von Trapp-gevoel onder de neus gewreven krijgen, dat het waar is wat er staat en niets te wensen overlaat. Anders wordt zo’n sticker een frustratie. Toch?