Het verbaast me een beetje. Dat er nog geen discussie is losgebarsten over de looks van Sinterklaas, de Goed Heiligman, of, Sint Nicolaas desgewenst. Gezien de make-over van z’n makkers en de warme belangstelling hiervoor, vraag ik me af waar ze blijven met hun voors en tegens.

In een land met meer dan 200 nationaliteiten en de grootste diversiteit in Europa waar het religie betreft, zou je toch verwachten dat de roep om de modernisering van ’s lands grootste kindervriend allang een itempje zou zijn.  Het is zo langzamerhand toch algemeen bekend. De Sint is katholiek. Een bisschop met een staf, een stola en een mijter met een kruis waar je U tegen zegt. En van Turkse komaf, geboren in de regio Antalya. Je kent het vast van het 5-sterren ultra all-inclusive gebeuren. Waar die schimmel vandaan komt is me ontschoten.

Maar je hoort ze niet, de niet-katholieken in dit land, de andersgelovigen en de atheïsten. Ik ken er genoeg die blij zijn dat de pepernoten in september weer in de schappen liggen en in oktober al beginnen met de knutselcompetitie van het jaar. Los van geloof of ongeloof maar los op hun gedichten.

Een enkeling probeert het en hoopt dat we klaar zijn voor een donkere Sinterklaas. Maar nog steeds met die mijter. En die staf. En die stola. Ik hoor geen hond over de religieuze uitingen waarmee de man behangen is en of dat niet anders kan of hoognodig anders moet. En ze zijn er, dat weet ik zeker, die er niets van moeten hebben. Maar je hoort ze niet. Niet op Facebook, niet op Twitter en op Instagram al helemaal niet. Een medium dat zich toch uitstekend leent voor een kleine metamorfose zou je denken.

Misschien een projectje voor DENK. Als ze uit ge-Piet zijn. Nu een hoop gemeentelijke intochten van regenboogpieten voorzien zijn en zelfs RTL alleen nog de roetpiet inzet is de angel er wel uit. Er moet toch wat te discussiëren blijven, nietwaar?

Dus Leco, dit lijkt me wel een uitdaging voor jou. En als ik een voorzetje mag geven: begin met die baard. Het is weer Movember. Een Narcos-snorretje om te beginnen, dan komt de rest vanzelf.