Terugblikken mag ik niet, noch te ver vooruit kijken. Zinloos, wordt geopperd. Dus zorgeloos en argeloos?  Ik moet leven in het nu is het credo, dus ik schrijf expres in de tegenwoordige tijd. Achteruit kijken heeft geen zin en al te ver vooruit eveneens niet. Ik weet toch niet wat er komen gaat en het verleden laat zich niet herschrijven.

Het verleden moet rusten. Als een beer in winterslaap. Bijna comateus, bloeddruk laag en hartslag vertraagd, zonder voeding en zonder dromen. De toekomst is een raadsel en lijkt soms op een spel. Mag ik langs start? Of moet ik wachten? Mag ik verwachtingen koesteren en doembeelden wegvagen, en moet ik aannames verwerpen? En wat brengt mij dat? Teleurstelling en opluchting is het eerste wat in me op komt, niets er tussenin. Lang leve het nu.

Maar hoe bewuster ik leef in het heden, des te meer het me doet denken aan het verleden. Immers, elke gedachte die ik heb, wat ik vind, wat ik doe en wat ik vind dat ik moet doen, is gelegen op het bedje dat verleden heet. Een dik matras, dat meestal zacht aanvoelt. Met hier en daar een roestige veer, die duwt in mijn rug en ervoor zorgt dat ik me om wil draaien. Weg van de roest, weg van het zeer. Net zolang woelen totdat het weer comfortabel en zacht voelt. Verder slapen. Niets oprakelen maar ook niets verzwijgen is de contradictie die van tijd tot tijd wringt.

In al mijn handelen ontkom ik niet aan mijn verleden. Recent of bijna verjaard, het heeft me gevormd en gemaakt tot wie ik ben. Zelfstandig, sterk, trots, autonoom, zorgzaam en ergerlijk betweterig. Maar ook van tijd tot tijd onthecht, bang en onzeker en altijd tranen wegvegend voordat ze de kans krijgen om te rollen.

Al met al is met af en toe een beetje terugblikken niks mis. Het zorgt ervoor dat ik begrijp waarom ik doe wat ik doe en waarom ik vind wat ik vind. En dan kan je best eens een voorzichtige blik vooruitwerpen.