Het is een druilerige dag bij onze zuiderburen en de royalty maakt zich op voor Koningsdag. Het is 15 november, de jaarlijkse dag van de dynastie.

‘Ma-ám, waar zijn mijn zwarte sokken? Die nieuwe met die Franse lelies. Toch niet in de was hè!’ De zware stem vanaf de zolder haalt de salon, waar warme croissants en zijn moeder op hem wachten, niet.

Laurent zoekt met een verhit hoofd tussen zijn verzameling Kuifjes die verspreid liggen over de vloer van zijn kamertje. Het is er een bende en daar plukt hij nu de prinselijke vruchten van. Moeders had hem al drie keer gevraagd om op te ruimen maar het was er nog niet van gekomen.

Dan die roze van K3 maar. Zijn moeder zou zich doodschamen maar dan had hij haar meteen mooi tuk wanneer de Belgische tv haar camera’s zou inzoomen op zijn modieuze miskleun. En een beetje sluikreclame voor zijn beste vriendje Gert kon ook geen kwaad. Meteen België weer even op de kaart zetten en de dag van zijn moeder, Paola, verknald. Win-win, ze heeft tenslotte nog wat van hem tegoed.

Het botert niet aan het ontbijt en hij wrijft de slaap uit zijn nog kleine oogjes, zijn bril met zwart montuur hangt losjes in de linkerhand. Het was toch laat geworden gisterenavond, nadat zijn moeder hem om negen uur naar bed stuurde. Met een kus op het voorhoofd en de laatste goed raad van die dag.

‘Nou, úit die telefoon en niet meer lezen, morgen wordt een drukke dag mon petit prince.’

Hij had de slaap niet kunnen vatten en sloeg het advies van zijn moeder in de koninklijke wind. Onder het donzen dekbed, met zijn knuffel Samson stevig onder de arm, draaide hij een nummer dat begon met 0031. Ze was vast nog wakker want hij wist dat ze morgen het eerste uur vrij had.

‘Lo, gezellig, hoe is tie?’ had Amalia hem vrolijk begroet. Ondanks het leeftijdsverschil van meer dan veertig jaar kon hij het prima met haar vinden.

‘Mijn zakgeld gaat omlaag.’ Hij viel maar met de deur in huis. ‘Moeder is onvermurwbaar, echt, de hele week al strijd.’ Hij was stiekem jaloers op de tiener, die met anderhalf miljoen euro vanaf haar achttiende financieel gebakken zat, maar dat hij even zijn ei kwijt kon deed hem goed.

‘Nou, lekker slapen en veel plezier morgen. Trek je Franse lelies aan en knipoog nog even naar de camera, zie ik je morgen wel op het journaal.’

‘Prins Laurent laat zich wederom van zijn slechtste kant zien’ kopt RTL-nieuws op 16, en wederom, op 30 november 2016.